Rutger Beekelaar

For English summary, see below.

Als coach geloof ik erin dat iedereen zijn eigen antwoorden in zich heeft. Diep in jezelf weet je wat voor jóu het beste is. Het lastige is alleen soms om zelf er bij te kunnen komen. Om ernaar te luisteren. Pas als je contact maakt met jezelf (door hoofd, hart en lichaam met elkaar te verbinden) kun je ontdekken wat er wérkelijk speelt.

Is het moeilijk om hoofd-hart-lichaam te verbinden? Ligt eraan; misschien in het begin wel. Als Ingenieur kom ik uit de techniek en weet ik uit eigen ervaring dat het voor de hand ligt om “problemen” vanuit het hoofd proberen op te lossen. Zo ben je immers ook opgeleid. Samen kunnen we er naar kijken wat jíj nodig hebt om te luisteren hiernaar en naar wat het onderbewuste je te vertellen heeft. Ik kan je daarbij helpen om jouw eigen antwoorden te vinden. Adviezen van anderen zijn er vaak genoeg, maar ik ben ervan overtuigd dat jouw eigen antwoorden de enige antwoorden zijn die jou blijvend verder gaan helpen.

In 2012 heb ik de opleiding “Coaching voor Professionals” afgerond en sta ik geregistreerd als “Erkend Coach” bij de ST!R. De aanpak die ik in de huidige coach-trajecten hanteer, zijn gebaseerd op systeemdenken en de psychologie van Jung (zoals werken met het onbewuste). In 2018 heb ik de opleiding Train-de-Trainer afgerond (PostHBO) volgens de methode van Karin de Galan. In 2020 heb ik mijn licentie behaald als HeartMath® Coach bij het HeartMath Institute en bied ik het Werken aan Veerkracht programma aan. Dit gaat over stress reductie en (opnieuw) grip krijgen op je emoties, onder andere door middel van bio-feedback.

Degenen die ik gecoacht heb, ervaren dat ik rust uitstraal in de gesprekken. En zelf vind ik humor en relativering ook belangrijk om zaken in perspectief te kunnen plaatsen.

English summary: Rutger is an academic Engineer with a lot of experience in the High Tech sector, currently working part-time for the knowledge institute TNO. The other part of his workweek, he has been coaching technical professionals since 2007. In 2012 he has rounded off the education Coaching for Professionals and was registered as Qualified Coach at the STiR. Besides personal coaching and team coaching, Rutger works as certified Trainer and as licensed HeartMath® Coach. He is licensed to offer the “Building Personal Resilience”-program of the HeartMath Institute, which is about stress reduction and getting grip on emotions via bio-feedback. Coaching sessions can be either in Dutch or in English.

For more information, please check:  LinkedIn/RutgerBeekelaar

What do others say about Rutger as coach?

Simone: “De gesprekken met Rutger Beekelaar hebben mij heel erg geholpen bewuster te worden van waar bepaalde gedachten en gedrag vandaan komen en deze daardoor ook te kunnen veranderen. Heel stapsgewijs heb ik in een serie gesprekken mijn knelpunten uitgelegd aan Rutger als buitenstaander die de juiste vragen stelt en die bepaalde gedachtengangen er uit pikt; iemand die even alleen maar aandacht heeft voojou. Door deze gesprekken ben ik gedachten die vaak voor mij een negatief uitwerking hadden, veel beter gaan begrijpen. Ik kan er nu veel effectiever mee om gaan en ze vaak omdraaien naar iets positiefs”.
Stephan: “Rutger was my coach, who aided me in developing my leadership skills. I had a very vague objective, but with his help we were able to narrow down the scope. He was able to adapt his regular coaching techniques, to one which suited me best. In the end I did achieve what I wanted and thus perceive this as a very successful coaching project”.
Geert: “Rutger heeft mij fantastisch begeleid bij mijn groei op zowel zakelijk als privé gebied, door mij te leren hoe ik vanuit mijn eigen visie en gevoel de juiste beslissingen kan nemen. Dit door de juiste vragen te stellen en mij te leren hoe ik vanuit een basis van rust en ontspanning mijn dagelijkse uitdagingen te lijf kan gaan. Elke sessie was voor mij een bron van energie en een enorme stap in de goede richting. Ik heb door de coaching mijn groei als professional, maar ook privé enorm weten te versnellen!”.
Jeroen: “Voordat ik gestart ben met coaching had ik het gevoel dat ik met mijn ontwikkeling in mijn werk op de een of andere manier vast zat. Het ging best lekker, maar ik voelde dat ik hulp nodig had om de volgende stap te zetten. Gezamelijk met mijn leidinggevende heb ik toen een ontwikkeldoel vastgesteld. Door de hulp van Rutger heb ik dat op een prettige manier en met glans gehaald. De ontwikkeling die ik doorgemaakt heb wordt door anderen opgemerkt en gewaardeerd. Uiteraard pluk ik er door de positieve verandering ook elke dag de vruchten van; ik ben rustiger, daadkrachtiger en stressvolle situaties raken mij nu minder. Ik kan Rutger aan iedereen als coach aanbevelen“.
Erik: “Als financiële man die in een algemeen aansturende rol terecht komt, verandert je wereld. In mijn geval leverde dit blokkades, vooroordelen en onbegrip bij mezelf op. Om hier niet in vast te lopen was coaching voor mij een optie. Echter dan niet door het aanleren van een management trucje, maar door verdieping in mezelf.
Door de gesprekken met Rutger snap ik nu beter waar deze vooroordelen en gedachten vandaan komen. Door het emotionele en cognitieve te verbinden ben ik nu veel beter in staat om helder naar zaken te kijken. Voor mij van groot belang gezien het feit het als leidinggevende lastig is als je eigen beeld vertroebeld is. Rutger luistert goed, stelt de juiste vragen en coacht op een positieve en opbouwende wijze. Daarbij is de coaching op jou als persoon en ontwikkeling gericht en word je geen trucje aangeleerd”.
Ellen: “In een aantal maanden tijd ben ik van onrust in mijn hoofd naar rust in mijn hoofd gegaan. Rutger heeft als loopbaancoach mij laten inzien wat voor mogelijkheden er waren op het gebied van werk en opleiding.
Het was prettig om met Rutger te praten over wat mijn dwars zat en om naar een oplossing te zoeken. In steeds kleine stappen ben ik elke keer beter gaan inzien wat bij mij past en hoe mijn toekomst eruit ziet.
Ik heb er veel zin in om alles aan te pakken en ik kan de komende tijd zeker vooruit met allemaal positieve dingen“.
Frank: “Rutger is een gedreven en inspirerende coach, die mij heeft begeleid bij de voorbereiding van mijn intreerede. Door dit coaching traject ben ik me zeer bewust geworden van het belang van de vorm van de presentatie. Dit heeft geleid tot een compleet andere aanpak voor mijn intreerede, met overweldigende en zeer positieve reacties als gevolg”.
Barbara: “Rutger is een inspirerende consciëntieuze coach die een vraag met humor en relativering benadert (prettig!). Hij heeft mij goed inzicht gegeven in mijn kernovertuigingen en vaste patronen. Ook ben ik gaan inzien dat antwoorden op vragen in jezelf verankerd liggen. Het is de “levenskunst” om ze te ontdekken!”
Roel: “Dankzij de gesprekken met Rutger, heb ik inzichten en handvaten gekregen waardoor ik tijdens het communiceren dichter bij mezelf blijf en beter in contact kom én blijf met mijn gesprekspartner. Een Win-win situatie…”
Behnam: “I started the coaching sessions with a very vague idea about the issues that I was struggling with at work. To my surprise, in our first session we could spot the main issue and start thinking together about the multiple possibilities that I can pursue to resolve that. In our follow-up sessions, we analysed the results of the actions plan and dynamically adapted it to the new situation. The process was very enjoyable thanks to the open and safe atmosphere during the sessions as well as the vast knowledge and experience of Rutger.”
Bo: “I had inspiring individual sessions on hosting.  Plenty of useful techniques were explained and especially the psychological preparation helped me a lot. I liked particular the analysis of famous speeches,  and the rehearsals also gave me real confidence to perform on the hosting day with CEO, EVPs and 100 plus audiences.”
Erik: “De teamcoaching van Rutger is voor ons team goed geweest om de onderlinge samenwerking te verstevigen. Theorie gekoppeld aan praktijkvoorbeelden en doe-acties geven ons team handvaten elkaar beter te leren begrijpen. Rutger pakt dit aan op een manier waarbij veiligheid in het team gewaarborgd wordt en diverse initiatieven uit het team gestimuleerd worden. Door interventies op het juiste moment ontstaan er dialogen en discussie. Deze worden op een natuurlijke manier begeleid. Hieruit volgen dan afspraken waarbij de opvolging in de volgende team coaching dagen ook gechecked wordt. Naast het behandelen van serieuze onderwerpen is er ook veel gelachen. Het leuke van de teamtraining daarnaast is dat het naast uitwerking op het team ook individueel mensen aan het denken heeft gezet. Dit op een positieve manier. Over de te vervullen rol in het team, maar ook over waar men zelf in de eigen functie en als persoon tegenaan loopt. 
Ben: “Ik probeer in het leven te staan als een eerlijke en oprechte Christelijke man. Helaas leven we in een wereld waar niet iedereen hetzelfde over deze normen en waarden denkt. Ik heb bij Rutger geleerd om de verschillen in denkwijze te accepteren en er zelf anders mee om te gaan. Daar waar ik mezelf wel eens verloor doordat er in mijn ogen onrecht ontstond had ik aan het eind van de rit mezelf ermee. Door een aantal sessies met Rutger ben ik hier anders over gaan denken en kan ik deze situaties voor mezelf beter handelen. Ik voel me nu veel prettiger en ga meer het gesprek aan i.p.v. het meenemen van de irritatie. En dit geeft lichamelijk en geestelijk veel vrijheid en rust.
JJ: “How well can you get to know yourself? Coaching by Rutger helped me in that sense to notice certain aspects of myself that are on the blind spot. The whole coaching process enabled me to take the actions that are suitable for myself to be able to handle frustrating situations.”
Boris: “Het coaching traject heeft mij een nieuwe kijk gegeven op mijn kern waarheden. Daardoor heb ik voor mijzelf de mogelijkheid gecreëerd de volgende stap te zetten. In een richting die ik eigenlijk al lang op wilde gaan.”
Per: “As a consultant guiding companies with their strategy process, I time to time experience the need for team coaching to strengthen the cooperation between the team members of the management team. Rutger is an experienced professional having the right personality and approach for teambuilding sessions with mature professionals having a strong own opinion and view. First of all Rutgers preparation is always perfect. His ability to listen very carefully to the given input and translate this into an exciting program for the team is excellent. During the sessions, Rutger has a natural way of giving guidance to individuals and teams combining the real coaching work with some fun. In this way he enables an open, relaxed and safe atmosphere within the team. Last but not least Rutgers structured way of working really ensures that there is a good balance between the needed theory and practice ensuring that the team can continue on its own also after the coaching sessions. I strongly recommend Rutger for team coaching bringing teams to the next level in their cooperation!”
Manon: “Tijdens ons kennismakingsgesprek liet Rutger me inzien dat ik halverwege de trap van een burn-out stond. Deze confrontatie deed pijn. Rutger gaf me vertrouwen, waardoor ik me kwetsbaar durfde op te stellen en gaf me de juiste inzichten en tips om op eigen kracht aan de slag te gaan. Zowel met mijn hoofd, als mijn gevoel. Rutger heeft me laten inzien dat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben, sommige dingen ‘gewoon’ op gevoel te doen en mezelf wat vaker bewust te laten worden van waar je staat. Door zijn vragen, tips en mooie metaforen, leer ik positiever en minder kritisch te kijken. “Dit is wat het is, meer kan het niet zijn” – BLØF
Ralph: “Ik had moeite met een aantal situaties op de werkvloer, en met name hoe om te gaan met conflict situaties. Heb dit tijdens het intake gesprek met Rutger besproken, en hoewel het voorstel van het coaching traject nog wat abstract was, ben ik toch gestart. In het eerste gesprek werd het al meteen een stuk concreter door de modellen die werden besproken en door het huiswerk dat ik kreeg om uit te proberen. Het coaching traject heeft bij mij als resultaat opgeleverd dat ik nu een aantal inzichten en tools heb die ik kan gebruiken in de situaties waarmee ik een bepaald gedrag van een ander makkelijker kan herkennen en hierop acteren.”
Menno: “Ik kwam bij Rutger terecht omdat ik teveel last kreeg van stress op het werk. Zijn coaching was erg verrassend en heeft me enorm geholpen. Hij bleef gefocussed op wat er op dat moment het belangrijkste praktische probleem was. Maar naast het praktisch aanpakken van deze situatie heb ik van zijn intuïtieve aanpak ook geleerd om op een veel dieper niveau beter te letten op onbewuste emoties en intuïtie. Niet alleen heeft deze combinatie me geholpen om waarschijnlijk een aankomende burn-out te voorkomen maar zeker ook om in te zien welke dieper liggende redenen ik heb om mezelf klem te zetten en om daar vervolgens iets mee te doen. Dit heeft de deur geopend voor verdere groei.”
Ron: “Blij in de spiegel kijkend zeg ik tegen mezelf, je bent veranderd. Iets wat ik enkele maanden terug niet zou kunnen. Op dat moment voelde ik mezelf totaal vastgelopen en verloren. Na de coaching sessies bij Rutger heb ik mezelf weer gevonden. Door nieuwe inzichten kijk ik met andere ogen naar mezelf en naar anderen. Ik durf kritisch naar mezelf te zijn en me weer kwetsbaar op te stellen, meer van me te laten zien en kan opnieuw verbinding maken met mensen. Ik handel nu meer vanuit een andere kijk op zaken. Het geleerde bij Rutger tijdens de coaching sessies heeft me zo’n boost gegeven dat ik opnieuw positief in het leven sta en weer veel energie heb. Elke dag leer ik weer opnieuw en het is nooit te laat om te veranderen.”

Rutger Beekelaar voert zijn coachings- en trainingsactiviteiten uit vanuit De CoachCombinatie en vanuit Beekelaar Coaching en Training.